dimakiArt

Go to content

Main menu

Αφιερώματα

Αφιέρωμα από τον Φοίβο Νικολαίδη

http://phivosnicolaides.blogspot.gr/2012/09/blog-post_958.html


___________________________________________________________________________


Συνέντευξη στη Χιονία Βλάχου - Μπλιάτκα


Τι ακριβώς παρουσιάζετε στην έκθεση που θα γίνει στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά;


‘’Από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου εκθέτω τα έργα μου πράγματι στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά. Τίτλος της έκθεσης  "Αναζητώντας τη Γυναίκα". Εκτίθενται 38 πίνακες που φιλοτέχνησα από το 2011 έως σήμερα. Με την έκθεσή μου αυτή σας καλώ σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Η έμπνευση και η διάθεσή μου να εργαστώ  σ' αυτή την κατεύθυνση ήταν η ανάγκη εμείς οι γυναίκες να πάρουμε μια ανάσα και να ανιχνεύσουμε την γυναίκα μέσα μας,  γιατί οι υποχρεώσεις και οι σύγχρονοι ρυθμοί μας έχουν κάνει να δουλεύουμε ασταμάτητα και να χάνουμε το νόημα της ζωής. Έχουν την ανάγκη και οι άντρες να αναζητούν την γυναίκα,  γιατί είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα της συνύπαρξης και ομορφαίνει τη ζωή τους’’.

Ποιο είναι το μήνυμα της έκθεσης;


‘’Με τα έργα μου θέλησα να εξυμνήσω την γυναικεία ομορφιά στην πιο απλή και φυσική της μορφή. Ψάχνουμε την γυναίκα, και την αγαπάμε πιο πολύ όταν περνά μια δοκιμασία όπως καρκίνος μαστού. Τα συναισθήματα που βιώνει είναι ποικίλα και δύσκολα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο σύντροφός της να στέκεται δίπλα της, να την αναζητά, να την αγαπά και δεν μπορεί να σταματήσει την αναζήτησή της αν εμείς δεν του το επιτρέψουμε. Το σημαδεμένο σώμα από καρκίνο μαστού πάντα θα προδίδει το μεγαλείο της γυναικείας δύναμης. Με την έκθεση αυτή στηρίζω το έργο ενημέρωσης και πρόληψης του ‘’Άλμα Ζωής’’ Ν. Θεσσαλονίκης.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την στήριξη του συλλόγου. Παράλληλα φιλοτέχνησα έναν πίνακα με τίτλο "Άλμα Ζωής" όπου τα έσοδα της πώλησής του θα πάνε εξ ολοκλήρου στο Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης.

Πως αντλείς εφόδια για το έργο σου;


‘’ Δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο ύφος . Άλλωστε την τέχνη την προσεγγίζει ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το ίδιο το έργο το οποίο δημιουργώ παρά σε ποιά κατηγορία θα πρέπει να ενταχθεί. Στα έργα μου κυριαρχούν τα θερμά χρώματα. Από πολύ μικρή η τέχνη στάθηκε αρωγός στη ζωή μου και λειτούργησε ως καταφύγιο σε ψυχικά αδιέξοδα. Θεματικά επίσης κινούμαι και στο χώρο του τοπίου (αστικά κτίρια κλπ) με αφαιρετικές τάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα προσωπικό ύφος όπου προσπαθεί να αποδώσει έντονα την αίσθηση της μοναξιάς. Τα έργα μου είναι ελαιογραφίες’’.

*Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015,  στις 20.00. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαραντάκος και η πρόεδρος του Άλμα Ζωής Ν.Θεσ/νικης Ελένη Ντελιοπούλου, θα μιλήσουν για το έργο της Άννα Δημάκη.

Η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα του Ομίλου της UNESCO  Πειραιώς και Νήσων.

_____________________________________________________________________________

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ


Υιοθετώντας με ευλάβεια τη νιτσεϊκή ρήση (από την Χαρούμενη Επιστήμη ) σύμφωνα με την οποία ‘’Ε ναι, η ζωή, η ζωή είναι γυναίκα’’, η εκ Αλεξανδρούπολης αυτοδίδακτη ζωγράφος Άννα Δημάκη πραγματοποιεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, την 6η ατομική της έκθεση με τίτλο Αναζητώντας τη Γυναίκα, όπου παρουσιάζει στο κοινό 38 ελαιογραφίες που ᾿χει φιλοτεχνήσει από το 2011 έως σήμερα και οι οποίες αναδεικνύουν με έναν ιδιαίτερα αισθησιακό τρόπο κάτι ανομολόγητα πασιφανές: ότι η γυναίκα είναι εκείνη που ομορφαίνει τη ζωή.
Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων θα διατεθεί για τη στήριξη του συλλόγου γυναικών με καρκίνο μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ  νομού Θεσσαλονίκης.
Από τον Απόστολο Ζιώγα


"Μουσική Έκσταση"

Όσον αφορά τους πίνακες, αξίζει ενδεικτικά να σχολιάσουμε 4 από αυτούς, οι οποίοι και εκφράζουν εμφατικά όλο το πνεύμα της δημιουργού: Έτσι, η κοπέλα με το ακορντεόν αποτυπώνει μια ορισμένη έκ(σ)ταση του νου εν είδει μελωδίας αισθησιακής καθότι ακουμπά το μουσικό όργανο πάνω στο στήθος της, μια έκσταση όχι ως καθημερινή σκηνή της ατονίας μας αλλά στο κέντρο θεατρικής σκηνής με την αυλαία τραβηγμένη στις άκρες, έκσταση ιδιόμορφα ικανή να ωθήσει το εγώ μας σε ένα ευρύτερο ‘’άδειασμα’’, κι ενώ έχει αφημένα τα μαλλιά της ελεύθερα προς τα κάτω δίχως να μπορούμε να διακρίνουμε το πρόσωπό της ˙ η χάρη με την οποία η ίδια ισορροπεί – όντως με επιδεξιότητα – μόνο με την πλάτη ακουμπισμένη πάνω σε ένα σκαμπό αποδίδεται από τη ‘’ζεστή’’ σχεδίαση των γραμμών κυρίως πάνω στις λεπτεπίλεπτες γάμπες της – με άλλα λόγια, μια κοπέλα που είναι σα να μας καλεί να την αφουγκραστούμε.


"Και όταν ο Θεός έπλασε την Εύα"

Εν συνεχεία, η ολόγυμνη όρθια κοπέλα, σχεδιασμένη σε ύφος απέριττο και με μια απόχρωση ελλειπτικής (χρωματικής) έντασης φανερώνει ένα δυναμικό δόσιμο εαυτού, έχοντας από τη μια, μάτια ερμητικά κλειστά σα να σε προκαλούν όπως οι Σειρήνες άλλοτε τον Οδυσσέα κι από την άλλη, σώμα νοτισμένο σε χρώμα επιτηδευμένα ουδέτερο, όπως το χρώμα του χώματος όταν μετά από νεροποντή το δει ο ήλιος φτιάχνοντας αυτή την παράδοξη απόχρωση˙ να προσεχθεί πάντως το μη κόκκινο των θηλών(!) πάνω στα στήθη– μια κοπέλα που είναι σα να μας καλεί να τη θαυμάσουμε.


"Φλέρτ"

Σε φόντο λουλουδιασμένο και με ύφος που αποδέχεται στωικά την αντίθεση είναι και δέοντος, η κοπέλα του τρίτου πίνακα μάς χαρίζει μικρές δόσεις χαρμολύπης ως μια άλλη Πηνελόπη της οποίας ο ερωτικός πόθος (μα και καημός) ξεχειλίζει ρίχνοντας την τιράντα του φορέματος από τον ώμο ˙ συνάμα φέρνει στο νου μας τους εξής στίχους από τον αρχαίο λυρικό ποιητή Αρχίλοχο: ‘’χυμένα τα μαλλιά της ώμους και πλάτες σκέπαζαν / μοσχοβολούσαν τα μαλλιά απ᾿ τα μύρα και τα στήθη / ποιος δεν θα τρελαίνονταν / και γέρος να ᾿ταν ‘’ – είναι σα να μας καλεί να την αγγίξουμε.


"Άλμα Ζωής"

Με τη γυναίκα του τέταρτου έργου από αυτά που επιλέξαμε, η Δημάκη κάνει το δικό της ‘’άλμα ζωής’’ παρουσιάζοντας μια γυναίκα που καλύπτει το ένα της στήθος με την παλάμη, ενώ αφήνει εκτεθειμένο το άλλο, το ‘’κομμένο’’ στήθος,  ούτως ώστε να μετουσιωθεί σε πομπό προσδοκίας για ζωή μέσα από  πεταλούδες έτοιμες να πετάξουν ενόσω η ίδια ‹‹παραμένει ολοζώντανη και πανίσχυρη στην αδυναμία της›› (Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Γυναίκες ή σκοτεινή ύλη, εκδ.Κέδρος, 2004, σελ.36) διατηρώντας ακέραιη και ανέπαφη ‹‹την ποτέ πια άκαπνη νιότη της››˙ σημειολογικά αξίζει να παρατηρήσουμε πως η παλάμη που καλύπτει το στήθος δείχνει προς την κατεύθυνση των πεταλούδων, ήτοι, η παρουσία του ενός στήθους ακολουθεί την απουσία του άλλου, όντας άρρηκτος ο δεσμός ζωής που συνέχει τα πάντα, παρόντα και απόντα (!) – η γυναίκα είναι σα να μας καλεί να την αγαπήσουμε ολοκληρωτικά.
Οι πρωταγωνίστριες των έργων μοιάζουν εντέχνως ανεξιχνίαστες επειδή ανεξιχνίαστα είναι και τα αισθήματα που μας προκαλούν, ωστόσο θέλεις να τις λατρέψεις για το περίσσευμα ζωής που εκπέμπουν ˙ γι ᾿ αυτό και μας εντυπώνονται ως μια υποψία χαράς, της χαράς εκείνης που είναι εξόριστη πέρα από την όποια διανόηση και κοσμικότητα. Κάθε λεπτομέρεια στους πίνακες  της Δημάκη εντοπίζεται  μέσα στα όρια μιας βιωμένης ζωής που αφορά γυναίκες  οι οποίες,  δεν εναλλάσσονται μεταξύ πουτανιάς και ανδροπρέπειας αλλά , εκδημούν από την αναγκαιότητα για να ενδημήσουν  στην ελευθερία, όντας ανυποχώρητες στην οποιαδήποτε ερωτική έκπτωση – άλλωστε, όπως πολύ όμορφα το διατυπώνει ο Βαλερύ ,’’τίποτε ωραίο δεν μπορεί να συνοψιστεί˙ όλο το πραγματικό είναι απαρχή’’.


Οι φιγούρες της Δημάκη μιλώντας με ολάκερο το κορμί, επιθυμούν να μας κάνουν όχι απλώς να κοιτάζουμε εντελώς διαφορετικά αυτό που βλέπουμε καθημερινά, δηλαδή τις γυναίκες, αλλά – όπως χαρακτηριστικά λέει η ζωγράφος – και ‹‹να ανιχνεύσουμε τη γυναίκα μέσα μας…γιατί είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα της συνύπαρξης››. Επομένως, η καλλιτέχνιδα στην προσπάθειά της να αναζητήσει τον όρο γυναίκα σήμερα, μέσα από τα έργα της κατορθώνει να μας κοινωνήσει όχι έναν τόπο νοήματος, ήτοι ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο για τη γυναίκα, αλλά έναν τρόπο νοήματος , ο οποίος θα μπορούσε να αποδοθεί από τα ‘’καλέσματα’’ για τα οποία κάναμε λόγο στο σχολιασμό των 4 έργων της: η αναζήτηση της γυναίκας δεν επιτυγχάνεται παρά μονάχα αφουγκράζοντάς την, θαυμάζοντάς την, αγγίζοντάς την, αγαπώντας την. Οπότε, η τέχνη της Δημάκη αν και φαντάζει απλή, είναι ορμητικά πολύπλοκη  – η σχέση που αναπτύσσεις με μια τέτοια τέχνη ίσως θα μπορούσε γλαφυρά να αποτυπωθεί με μια – ουσιωδώς παράδοξη –  εικόνα που περιγράφει η Χέρτα Μύλλερ (αρκετά χρόνια πριν σε ένα από τα βιβλία της, Μετέωροι ταξιδιώτες): ‹‹Μου αρέσουν τα μαραμένα μήλα… Το μήλο είναι άνοστο˙ γι᾿αυτό το μασάς τόσο αργά : επειδή δεν σου αρέσει. Δεν έχει τη γεύση του μήλου, δεν ξέρω, όμως, να σου πω σαν τι μοιάζει. Στέκει πάνω στη γλώσσα σου, όπως ο ήλιος πάνω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σου, στα τέλη του φθινοπώρου, που τον νιώθεις μονάχα όταν βαδίζεις προς την αντίθετη κατεύθυνση››.


___________________________________________________________________________Έκθεση ζωγραφικής Άννας Δημάκη Στην Πινακοθήκη Πειραιά

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά είχαμε τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τον τίτλο «Αναζητώντας τη γυναίκα» της γνωστής ζωγράφου κ. Άννας Δημάκη, υπό την Αιγίδα του Ομίλου Ουνέσκο Πειραιά και Νήσων του κ. Γιάννη Μαρωνίτη, ο οποίος και παραβρέθηκε στα εγκαίνια, βραβεύοντας ταυτόχρονα εικαστικούς καλλιτέχνες του ομίλου του για την προσφορά τους.

Μεταξύ των παρισταμένων διακρίναμε, εκτός των άλλων και, τον Δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαραντάκο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Μεταξά, Ιατρό κ. Νίκο Βλαχάκο, τις κυρίες και τους κυριους, Ντίνα Τρουπιώτη, Κέρυ και Βασιλική Μακρογαμβράκη, Ευτυχία Βαρώνη, Βασίλη και Πέτρο Παρτσινέβελο, Γεωργία Ματσούκα, Γιάννη Ηλία, Χαράλαμπο Ψαρρό, Στέφανο Παναγιώτου, Βασίλη Μόσχου, Πάνο Μαστρονικόλα, Ανδρέα Δημάκη, Ζαχαρία Ζούπη.

Ελένη Κανατσέλη.

http://www.fonipeiraioton.gr/%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

 
 


Αξιόλογη και πρωτοποριακή η Άννα Δημάκη

Η Εκλεκτή ζωγράφος Άννα Δημάκη εκθέτει στην Δημοτική Πινακοθήκη έργα της με τον τίτλο «Αναζητώντας τη γυναίκα» και πραγματικά μας άρεσε πολύ η δουλειά της, η οποία θεωρείται αξιόλογη και πρωτοποριακή.http://www.fonipeiraioton.gr/%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AC/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=soci alnetwork

Back to content | Back to main menu